Genel sağlık güzellik ve estetik bilgileri yer almaktadır.
25 Ekim
Türk Pedodonti Derneği Ankara Şubesi’nin düzenlediği 15. Türk Pedodonti Derneği Kongresi, Antalya Titanic Otel’de başladı. Kongre’ye Uluslararası Pediatrik Diş Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Anna Fuks ve Hollanda’dan Prof. Dr. Bob Ten Cate de katıldı. 21 Ekim’e kadar sürecek kongreye başkanlık eden derneğin Ankara Şube Başkanı Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tezer Ulusu, çocuk diş hekimliği anlamına gelen pedodontinin Türkiye’de yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’de çocukların yüzde 80′inin dişinde çürük olduğunu belirten Ulusu, “Maalesef çocukların ağız sağlığı hiç iç açıcı boyutlarda değil” dedi.
Kuzey Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, ABD, İngiltere hatta Malezya’da diş çürüğü oranının Türkiye’nin çok çok altında olduğunu bildiren Prof. Dr. Tezer Ulusu, “Bizim çocukların ağız ve diş sağlığı için acilen birşeyler yapmamız gerekiyor. Çocuklarımızın ağız, diş sağlığı Malezya’daki çocukların da gerisinde” dedi.
LOKUMU TÜLBENTE SARIP VERMEYİN
Türkiye’de çocuklarda en önemli çürük probleminin biberon ve emzikten kaynaklı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tezer Ulusu, “Geleneksel, çocuklarını çok severek yetiştiren, ağlatmaya kıyamayan toplumlarda daha çok görülen biberon çürüğünün azaltılması için ailenin eğitimi şart. Bir çok anne, emziği, bala, reçele, lokuma bandırıp çocuğa veriyor. Hatta çocuğunu susturmak için lokumu tülbente sarıp çocuğuna veren anneler var. Bu uygulama çürük sayısını çok artırıyor. Japonya’da da bu tür şeyler yaşanmış ve Japonya bunu yasaklamış. Çocuklar ağlasın, nasıl olsa bir şekilde avunur ama dişleri çürümesin” diye konuştu.
Biberon çürüğü ile başetmenin çok zor olduğunu vurgulayan Tezer Ulusu, “Biberon çürüğünde dişin büyük kısmı çürüyor. Kalan kısmına tedavi işlemi yapmamız çok güç oluyor. Diş çürüğünün geliştirdiği iltihaplara da neden oluyor. Her süt dişin altında daimi diş vardır. Süt dişi tedavi edemediğimiz için çekmek zorunda kalıyoruz. Süt dişi erken çekince yanındaki dişler boşluğu dolduruyor alttan çıkacak diş, yer bulamıyor ve çapraşık dişler meydana geliyor” şeklinde konuştu.
UYUTUP DOKTOR KORKUSUNU AŞTIK
Çocukların diş hekimi korkusunun sedasyon denilen uyutma yöntemiyle çözüldüğünü belirten Prof. Dr. Tezer Ulusu, “Sedasyon konusunda çok güzel bir aşamadayız. Bir çok fakülte sedasyonla çocukların dişlerini tedavi etmeye başladı. Uygun dozda çocuğu zarar vermeyecek şekilde çocuklar bilincini tam kaybetmeden tedavileri başarıyla tamamlanıyor. Sedasyon uygulamasında çocuk işlemi unutuyor” dedi.
Ağız diş sağlığı merkezlerinin bekleme alanlarında dişi apse yapmış ve yüzü şiş bekleyen çocukların bulunduğunu belirten Ulusu, “Biz koruyucu diş hekimliği hizmeti almak için çocuklar gelsin istiyoruz ama aileler son aşamada çocuklarını doktora getiriyor” ifadesini kullandı.
![]()
Leave a reply