Çay İçmenin Faydaları Yüzyıllar boyunca çay, bir dizi sağlık sorununu tedavi etmek için alternatif bir ilaç olarak kullanılmıştır. Çay içmenin sayısız sağlık yararı vardır ve faydaları mevcut bilimsel bulguların çok ötesine geçer.
Çay aslında aromatik bir içecektir. Kahveden daha az kafein içerir ve birçok güçlü antioksidan içerir. Sağladığı güçlü antioksidanlardan biri, hastalıklar ve bakterilerle savaşmak ve hayati hücrelere zarar gelmesini önlemek için hem E hem de C vitaminden daha faydalı olduğuna inanılan kateşindir.
Bu nedenle, bu antioksidanları diyetinizden kaçırmak istemiyorsanız, yapmanız gereken her gün birkaç bardak çay içmek. Kateşinleri ve flavonoidler gibi diğer antioksidanları serbest bırakmak için en az 5 dakika demleyin ve sonra için.
Sağlık yararları
1. Beyin Fonksiyonunu Geliştirir
Düzenli olarak çay içmek hafızanızı ve bilişsel uyanıklığınızı artırabilir. L-Theanine olarak bilinen ve uyuşukluğa neden olmadan vücudu rahatlatan bir amino asit içerir. Ek olarak, bazı içecek çeşitlerinin nöroprotektif bir etkiye sahip olduğu ve sinir hasarından daha hızlı iyileşmeyi teşvik edebileceği saptanmıştır [1].
2. Yaşlanma Karşıtı Faydalar Sağlar
Beyaz çayın yaşlanma karşıtı potansiyeli günümüzde bilim camiasında iyi bir şekilde dolaşmaktadır. Beyaz çayın cildi nasıl etkilediği henüz bilinmemekle birlikte, araştırmalar düzenli olarak içen insanların yaşlandıkça daha aktif ve çevik olduğunu göstermiştir. Aslında, içindeki bazı bileşenlerin cildin kollajen ve elastini daha güçlü hale getirerek kırışıklıkları ve ince çizgileri durdurmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.
3. Kilo Kaybına Yardımcı Olur
Oolong çayı içmenin, metabolizmayı hızlandırdığı için kilo kaybında rol oynadığı düşünülmektedir. Bu aromatik içeceğin adanmışları, kafein ve antioksidanların kombinasyonunun, içtikten sonraki saatler içinde metabolizmayı artırarak vücudun çok daha hızlı yağ yakmaya yardımcı olduğunu iddia ediyor. Sonuç olarak uzmanlar, içinde bulunan kateşin ve polifenoller gibi antioksidanların, yağ birikmesine neden olan enzimleri bloke ederek yağ yakma sürecini etkileyebileceğini varsaymışlardır [3] .
4. Ağız Sağlığını Geliştirir
Siyah çay ağız sağlığınızı birçok yönden iyileştirebilir. İki temel bileşeni olan kateşinler ve theaflavinlerin dişlerin etrafında plak birikmesini önlediği ve ağızda bakteri gelişimini durdurduğu bulunmuştur. Bu iki bileşenin, ağız kokusunun üretilmesinden sorumlu bir enzimi inhibe ettikleri için nefesi taze tuttuğu da bilinmektedir [4] .
5. Kalp Sağlığını Geliştirir
Bazı çayları, özellikle siyah ve yeşil çayları içmek kalbinize harikalar yaratabilir. Bu çayların vücuttaki kan dolaşımını arttırdığı ve böylece arterlerin çevresinde daha az plak birikmesine neden olduğu bildirilmektedir. Bu çaylarda bulunan flavonoidlerin de potansiyel bir kolesterol düşürücü etkiye sahip olduğu bilinmektedir [5] .
6. Baş Ağrısı Ağrısı Rahatlatır
Bazı uzmanlar zencefil çayının baş ağrısı ile ilişkili iltihabı bir aspirin kadar hızlı bir şekilde durdurabileceğine inanıyor. Zencefilin enflamatuar etkilerinin beynin şişmesinden sorumlu kimyasalları engelleyebileceğini iddia ediyorlar.
Beş ila on dakika boyunca bir bardak kaynar suya bir parça çiğ zencefil kökü dikerek zencefil çayı yapabilirsiniz.
7. Cinsel Uyarılmayı Artırır
Ginseng çayı içmenin libidoyu iyileştirdiği ve cinsel uyarılmayı arttırdığı bilinmektedir. Vücuda ginsenosidler, erkeklerde ve kadınlarda cinsel memnuniyeti arttırdığı bilinen bileşikler sağlar.
8. Kansere Karşı Mücadele
Siyah ve yeşil çaylar kanseri önlemede yardımcı olabilir. Siyah çaylarda bulunan thearubiginlerin ve theaflavinlerin ve yeşil çaydaki polifenollerin geniş antioksidan özelliklere sahip oldukları bilinmektedir. Bu kimyasallar, önemli serbest radikal süpürücü aktiviteleri ile hücrelerinizi DNA hasarından koruyabilir [6] .
9. Alerjileri Bay’da tutar
Alerjiniz varsa, ısırgan çayı içmek yardımcı olabilir. İzlerinde alerjik bir yanıtı durdurmaya yardımcı olabilecek bazı antihistaminik bileşikler içerir. Ayrıca burun tıkanıklığı, kaşıntılı gözler ve hapşırma gibi diğer alerjik problemlerle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Bir önceki yazımız olan Göz Sağlığına İyi Gelen Yiyecekler başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Discussion about this post